Case Study - Headquarter Green Life Crédit Agricole Italia

Building Details

Building Name Headquarter Green Life Crédit Agricole Italia
Construction / refurbishment dateFri, 30/03/2018
Building Size21.500 sqm
Building Type
Academic
Commercial
Healthcare
Industrial
Residential (single)
Residential (multi-unit)
Retail
Other
Address via La Spezia 138/A
Parma
Parma
43126
Italia
Region Europe

Performance Details

Health and Wellbeing

Buildings or projects that display best practice approaches that enhance the health and wellbeing of their occupants, and as such have been verified and certified as "healthy" projects.

Other certification scheme and level achieved, if applicable:Leed Platinum Certification
Verification year:2019

Submitter's Details

Organisation Frigerio Design Group S.r.l
Member of GBC Italia

Additional Details

GREEN LIFE Maximum green area and minimum ecological footprint for the new headquarters of the Crédit-Agricole Italia bank. Innovative offices with a smart-working perspective and a large park: the green heart. Green Life respects the environment and brings the person back to the center because, as a common denominator of the entire project, it has a sensitivity towards both energy and human resources. ENVIRONMENT AND ARCHITECTURE The new headquarter volumes, generated by the geometries of the original settlement of Vico Magistretti, maintained as evidence of an era, are arranged around the perimeter of the area to house a large park in the center. Architecture arises from the context and enhances it by making itself the expression of a city, a society and a history, and at the same time taking on new character and personality: it is an intervention with a minimal ecological footprint that manifests a new environmental and entrepreneurial awareness. The complex is divided into three volumes: the two EcoUffici connected through a Forum covered by a ‘green hill’. The car parks and facilities are instead underground to have the maximum area for the park. The Forum, a multifunctional space and meeting place, hosts a reception, a refreshment point and a new company restaurant that is characterized by different set-ups and furnishings that can also be used as meeting area: a flexible and diversified ‘landscape’ that, immersed in the greenery of the park, enjoys plenty of natural light. EcoUffici are bioclimatic according to the ‘minimum, simple and green’ energy strategy. Formal and constructive choices reduce maintenance thanks to the use of durable and recyclable details and materials. HUMAN RESOURCES: SMART-LIVING OFFICES The offices have been designed with a view to smart-working to meet the needs of a new way of working flexible and able to bring the person back to the center. Welcome point, break and relaxation areas of the latest generation, a new auditorium and new multifunctional catering spaces, open-space offices and technological meeting rooms, personal lockers, focus room, telephone boot, extended wi-fi connection, dematerialized fax for less paper and more interactivity. The design by Frigerio Design Group is in tune with the change that Crédit-Agricole has put in place: from the environment to the work-environment, from smart-working to smart-living, from collaboration to sharing. The interior design becomes a communication tool for a new corporate culture that thinks about the wellbeing of workers as an added value and a powerful growth factor. GREEN RESOURCES: THE GREAT PARK The ‘Arboretum Crédit Agricole’ Park, of great landscape and environmental quality, rich in contents and possibility of use for all bank employees, is not only used for its landscape and environmental value but also as a summer microclimate generator. In addition to the 500 new trees of the arboretum, thousands of shrubs and ornamental plants in a new square, in an amphitheater with a garden of flowers, are a green lung of over 7 hectares, which compares with the major city parks, size, value biomass and high biodiversity content. ENERGY AND SUSTAINABILITY At the climatic level, the strategy adopted was to maximize passive energy aspects to minimize active energy supplies, and for the energy required to use renewable sources: ‘energy saving’ also intended as a contribution to environmental improvement. Radiant ceiling panels integrated with air changes on the perimeter, natural ventilation in the mid-seasons and night-time ‘free cooling’: for the various interiors the project introduces the concept of ‘sensory comfort’, that is the optimization of the quality of the spaces in hygrothermal, acoustic and lighting engineering terms. The complex is powered by a geothermal plant of 800 KW and a photovoltaic system of 428 KW, with an estimated energy saving for the entire Management Center of over 16%. The complex is certified Leed Platinum. Green Life is an eco-sustainable headquarter both for the external environment of nature and for the internal ‘human’ one of a Company made up of people and shared values, expression of the new ‘smart and green’ approach with which Crédit-Agricole has renewed its brand identity. PRIZES 2013 TROPHEE HORIZON INNOVATION DURABLE 2019 Certification LEED PLATINUM